Tips & Råd

Tips innan du börjar läsa din kurslitteratur

När du köpt den kurslitteratur som behövs finns det en del att tänka på vid själva läsningen. Vad fokus ligger på i en kurs varierar och medan man i vissa ämnen fokuserar på att givna fakta ska läras utantill, kan det i andra ämnen mer vara det kritiska tänkandet som står i centrum.

När det kommer till läsandet av kurslitteraturen finns det en mängd olika tips på studietekniker som bland annat beror på vilket ämne du studerar.

Börja med att gå igenom all kurslitteratur så du vet vad den innehåller. Gå igenom rubriker, innehållsförteckningar och introduktionskapitel och fundera igenom vad det handlar om. Försök att skaffa dig en förståelse för innehåll och upplägg. Försök sedan att läsa kurslitteraturen med en tanke om helheten i bakhuvudet. Stryk under i kursboken eller anteckna på ett genomtänkt sätt om det hjälper dig att processa och komma ihåg innehållet.

Vid all undervisning så kan det vara bra att läsa in den angivna kurslitteraturen före varje undervisningstillfälle. Då kan du ställa frågor och använda läraren att diskutera med istället för att bara lyssna. Läs gärna någon bok om studie- och minnesteknik.

Köp din kurslitteratur billigt på nätet. Här har du direktlänkar till respektive återförsäljare och deras studentsidor:

Adlibris.se, Bokus.se, Bokia.se och Cdon.com.